2011-12-17

鰹丼(Rice Bowl with Grilled Oceanic Bonito)

お刺身用に買った鰹がバタバタしている間に賞味期限間近・・・。作る時間がないと食材も可哀想ですよね(泣)。賞味期限が過ぎたわけではないのですが、生で食すのはちょっと抵抗があったのでサラダ油でにんにくのスライスを熱し、厚切りにした鰹をグリルしてみました。下にオニオンスライスを敷き、おろしにんにく、おろし生姜、ネギのみじん切り、ポン酢を和えたタレにネギをトッピングしてみました。しばらくビールを片手につまんでいたのですが、結局熱々のご飯の上に乗せ、大葉と千切りにした大根を添えて丼ものにして頂きました。ガッツリ頂く男飯的な感覚はありますが、嫁さんも美味しく頂いていましたよ☆

I had a chunk of raw oceanic bonito that I wanted to eat as sashimi, but I was a bit busy and the expiry time was coming up, so I decided to grill them with garlic flavoured vegetable oil. Oceanic bonito has a bit of distinct, and strong, fishy smell, so I also made a sauce with grated ginger, grated garlic, finely chopped spring onions, and ponzu. On a plate, I threw some finely sliced red onions first, and then placed grilled oceanic bonito slices. I poured the sauce on top, and then topped it with a hefty amount of chopped spring onions. We enjoyed picking them away with a glass of beer in our hands for a bit, but we ended up using them as a topping for a rice bowl. I added some finely chopped Japanese radish and fresh green perilla leaves, but nothing fancy. Pretty healthy dinner if you disregard our beer and rice consumption... hehe

Have fun in your kitchen!

  

材料 Ingredients

鰹丼 Rice Bowl with Grilled Oceanic Bonito
鰹の柵(Fresh Chunk of Oceanic Bonito)300g ¥200($2.00)
サラダ油(Calorie Free Vegetable Oil)大2(2 TBSP)
にんにく(Garlic)2片(2 Cloves)
長ネギ(Spring Onion)1/2本(1/2 Stick)¥50($0.50)
大葉(Fresh Green Perilla Leaves)4枚(4 Leaves)¥40($0.40)
大根(Japanese Radish)2cm ¥20($0.20)
ご飯(Steamed Rice)200g 頂き物(GIft)
☆ポン酢(Ponzu)大3(3 TBSP)
☆長ネギ(Spring Onion)1/2本(1/2 Stick)¥50($0.50)
☆おろし生姜(Grated Ginger)小1(1 TSP)
☆おろしにんにく(Grated Garlic)小1(1 TSP)

合計(Total)¥460($4.60)
¥100調味料代として加算しています。
I have added extra $1 for seasonings and condiments that I didn’t calculate above.

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