2011-12-24

クリスマスディナー(Christmas Dinner)

1週間ブログレシピアップ出来ない日々続きましたが毎年この時期バタバタするのです。23誕生日翌日イブにはクリスマスディナー25プレゼント交換とクリスマスランチそして29結婚記念日疲れ癒えないまま年末年始になってしまうんで・・・今年3連休少し助かりましたがね


ってなことで今回少し遅くなりましたが今年クリスマスディナーレシピアップします。たいしたものではないですが、できるだけ安く美味しくお洒落できるよう頑張りました今年メニューお豆腐トマトサラダかぶゼリー寄せ手打ちタリアテッレキノコクリームソーストルティーノ細切れ肉ステーキです。頑張ってフルコース作りましたが牛細切れ肉のステーキ辿り着くまでお腹いっぱいになってしまいましたのでステーキ翌日頂きました。そしてステーキの写真は撮るのを忘れてしまい・・・。すみません。



I hope you all had a great Christmas! Always a busy time of the year for all of us, but I wanted to upload our Christmas dinner that I made this year. For the starter, I solidified some tomato juice with powdered agar, and served them with some silken tofu, fresh basil and salad dressing. As appetizer, I made some stuffed tunip salads and served them with yuzu flavoured cream sauce with grated turnip. Two layers of jello inside the turnip was a nice touch, I think. They definitely looked pretty. For pasta, I used spinach and plain tagliatelle that I had made the night before, and served them with mushroom-based cream sauce. For the main fish dish, I stuffed frozen pie dough with bread crumbs, salmon, steamed tomato slices, powdered Parmesan cheese, and then threw them in the oven for a bit. I was also going to make some steak, but we got full before getting there... It's popular to go out for dinner as a couple here on the Christmas eve here in Japan, but I enjoyed cooking just for two of us at home. I do miss the turkey, stuffings, and the mushrooms though.


材料 Ingredients


お豆腐とトマトのサラダ Tomato and Silken Tofu Salad


絹ごし豆腐(Silken Tofu)150g ¥50$0.50)
トマトジュース(Tomato Juice)150ml ¥15$0.15)
寒天Dried Agar2g ¥50$0.50)
(Salt)少々(1/10 TSP)
胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
バジル(Basil)4(4 Fresh Leaves)自家製(Home Grown)
ノンオイルバジルドレッシング(Non-Oil Basil Dressing)2(2 TBSP)


かぶのゼリー寄せ Turnip Salad with Stuffed Jello

かぶ(Small Turnips)2(2)¥50$0.50)
柚子(Grated Yuzu Skin)少々(1/10 TSP)
(Salt少々(1/10 TSP)
低脂肪牛乳(Low Fat Milk)1/4カップ50ml
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
ゼラチンPowdered Gelatine10g
パプリカパウダー(Paprika Powder)少々(1/10 TSP)
ハーブソルト(Herb Salt)少々(1/10 TSP)


手打ちタリアテッレキノコクリームソース 

タリアテッレTagliatelle160g ¥30$0.30
しめじ(Shimeji Mushroom)50g $50$0.50)
えのき茸(Enoki Mushroom)50g $50($0.50)
ワイン(White Wine)1/8カップ(25ml)
オリーブオイル(EV Olive Oil)1(1 TBSP)
無塩バター(Non-Salted Butter)1(1 TBSP)
低脂肪牛乳(Low Fat Milk)1カップ200ml
(Salt少々(1/10 TSP)
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
パセリ(Fresh Parsley)適量(Suitable Amount)


トルティーノ Salmon Tortino

切身(Small Fresh Salmon Fillet)2(2 Slices)¥100$1.00
トマト(Tomato)1/2(1/2)¥50$0.50
冷凍パイシート(Frozen Pie Sheet)10cm x 20cm ¥25$0.25)
(Egg)11)¥20$0.20
(Salt少々(1/10 TSP
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
パン粉(Bread Crumbs)25g
にんにく(Garlic)2(2 Cloves)
オリーブオイル(EV Olive Oil)2(2 TBSP)
パセリ(Parsley)2(2 TBSP)
パルメザンチーズ(Powdered Parmesan Cheese)1(1 TBSP)¥50$0.50)
イタリアンパセリ(Fresh Italian Parsley)飾り(For Garnish)自家製(Home Grown)


合計(Total)¥635($6.35)
¥100調味料代として加算しています。
I have added extra $1 for seasonings and condiments that I didn’t calculate above.

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