ってなことで今回は少し遅くなりましたが今年のクリスマスディナーのレシピをアップします。たいしたものではないですが、できるだけ安く美味しくお洒落にできるよう頑張りました♪今年のメニューはお豆腐とトマトのサラダ、かぶのゼリー寄せ、手打ちタリアテッレのキノコクリームソース、鮭のトルティーノ、牛細切れ肉のステーキです。頑張ってフルコースを作りましたが、牛細切れ肉のステーキに辿り着くまでにお腹いっぱいになってしまいましたのでステーキは翌日頂きました。そしてステーキの写真は撮るのを忘れてしまい・・・。すみません。
I hope you all had a great Christmas! Always a busy time of the year for all of us, but I wanted to upload our Christmas dinner that I made this year. For the starter, I solidified some tomato juice with powdered agar, and served them with some silken tofu, fresh basil and salad dressing. As appetizer, I made some stuffed tunip salads and served them with yuzu flavoured cream sauce with grated turnip. Two layers of jello inside the turnip was a nice touch, I think. They definitely looked pretty. For pasta, I used spinach and plain tagliatelle that I had made the night before, and served them with mushroom-based cream sauce. For the main fish dish, I stuffed frozen pie dough with bread crumbs, salmon, steamed tomato slices, powdered Parmesan cheese, and then threw them in the oven for a bit. I was also going to make some steak, but we got full before getting there... It's popular to go out for dinner as a couple here on the Christmas eve here in Japan, but I enjoyed cooking just for two of us at home. I do miss the turkey, stuffings, and the mushrooms though.
材料 Ingredients
お豆腐とトマトのサラダ Tomato and Silken Tofu Salad
絹ごし豆腐(Silken Tofu)150g ¥50($0.50)
トマトジュース(Tomato Juice)150ml ¥15($0.15)
寒天(Dried Agar)2g ¥50($0.50)
塩(Salt)少々(1/10 TSP)
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
バジル(Basil)葉4枚(4 Fresh Leaves)自家製(Home Grown)
ノンオイルバジルドレッシング(Non-Oil Basil Dressing)大2(2 TBSP)
かぶのゼリー寄せ Turnip Salad with Stuffed Jello
柚子の皮(Grated Yuzu Skin)少々(1/10 TSP)
塩(Salt)少々(1/10 TSP)
低脂肪牛乳(Low Fat Milk)1/4カップ(50ml)
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
粉ゼラチン(Powdered Gelatine)10g
パプリカパウダー(Paprika Powder)少々(1/10 TSP)
ハーブソルト(Herb Salt)少々(1/10 TSP)
手打ちタリアテッレのキノコクリームソース
タリアテッレ(Tagliatelle)160g ¥30($0.30)
しめじ(Shimeji Mushroom)50g $50($0.50)
えのき茸(Enoki Mushroom)50g $50($0.50)
白ワイン(White Wine)1/8カップ(25ml)
オリーブオイル(EV Olive Oil)大1(1 TBSP)
無塩バター(Non-Salted Butter)大1(1 TBSP)
低脂肪牛乳(Low Fat Milk)1カップ(200ml)
塩(Salt)少々(1/10 TSP)
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
パセリ(Fresh Parsley)適量(Suitable Amount)
鮭のトルティーノ Salmon Tortino
鍋用の鮭切身(Small Fresh Salmon Fillet)2枚(2 Slices)¥100($1.00)
トマト(Tomato)1/2個(1/2)¥50($0.50)
冷凍パイシート(Frozen Pie Sheet)10cm x 20cm ¥25($0.25)
卵(Egg)1個(1)¥20($0.20)
塩(Salt)少々(1/10 TSP)
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
パン粉(Bread Crumbs)25g
にんにく(Garlic)2片(2 Cloves)
オリーブオイル(EV Olive Oil)大2(2 TBSP)
パセリ(Parsley)大2(2 TBSP)
パルメザンチーズ(Powdered Parmesan Cheese)大1(1 TBSP)¥50($0.50)
イタリアンパセリ(Fresh Italian Parsley)飾り(For Garnish)自家製(Home Grown)
合計(Total)¥635($6.35)
¥100調味料代として加算しています。
I have added extra $1 for seasonings and condiments that I didn’t calculate above.
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