2011-11-20

秋鮭のグリル、カブの即席漬け、きんぴらごぼう、いんげんの胡麻和え、お味噌汁(Grilled Fresh Salmon, Pickled White Radish, Stir-Fried Burdock, Steamed Kidney Beans with White Sesame Seasoning, and Miso Soup)

久しぶりの投稿です☆少しブログから離れているとなかなか戻りにくいですよね。僕の性格だと思うのですが、日記のように日課になっている間が一番投稿しやすいですよね♪

特売品だった秋鮭を冷凍しておいたものが残っていたので解凍して焼いてみました。我が家では大葉、大根おろし、ポン酢で頂くのが定番なんですが、地元野菜のかぶが安売りだったので即席漬けも添えてみました。かぶが本当に大きくて、通常の物の2倍くらいの大きさだったと思います☆あとは嫁さんの大好きなきんぴらごぼうをつくり、いんげんの胡麻和えとお味噌汁と一緒に頂きました。

最近は可能な限り副菜を2種類、汁物を1種類作るように心がけています。副菜ってどうしても野菜ベースになりますし、主菜が肉でも罪悪感が減りますし(笑)。

I hadn't update this blog in a bit. Once I stop updating, it's hard for me to get back into the habit, but I hope I am back again.

For tonight, I grilled salmon steaks, made some Japanese-style white radish pickles, stir-fried some burdock, and steamed some kidney beans. I served them with some steamed rice and miso soup! 

I am trying my best now to make one soup dish and two side dishes alongside the main. Mostly because soup and side dishes tend to be more vegetable oriented. More dishes to clean that way though... hehe




材料 Ingredients


秋鮭のグリル Grilled Salmon
秋鮭(Seasonal Fresh Salmon Steaks)2切(2 Slices)¥100($1.00)
大葉(Fresh Green Perilla Leaves)2枚(2 Leaves)¥20($0.20)
大根おろし(Grated Japanese Radish)2センチ分(2cm Worth)¥20($0.20)


カブの即席漬け Pickled White Radish
カブ(White Radish)大1株(1  White Radish)¥30($0.30)
カブの葉(White Radish Leaves)1株分(1  White Radish Worth)
赤唐辛子(Dried Red Chili Peppers)4本(4 Sticks)
塩(Salt)小1/2(1 TSP)


きんぴらごぼう Stir-Fried Burdock
ごぼう(Burdock)1本(1 Stick)¥160($1.60)
人参(Carrot)小2本(2 Small)¥20($0.20)
赤唐辛子(Dried Red Chili Peppers)3本(3 Sticks)
胡麻油(Sesame Oil)大3.5(3.5 TBSP)
★醤油(Soy Sauce)大1.5(1.5 TBSP)
★酒(Sake)大1(1 TBSP)
★砂糖(Sugar)大1(1 TBSP)
★水(Water)50cc
顆粒和風出汁(Powdered Japanese Soup Stock)小1(1 TSP)


いんげんの胡麻和え Steamed Kidney Beans with White Sesame Seasoning
いんげん(Fresh Kidney Beans)6本(6 Sticks or 100g)¥100($1.00)
白胡麻(White Sesame)大3(3 TBSP)
砂糖(Sugar)小1(1 TSP
醤油(Soy Sauce)小1(1 TSP)


お味噌汁 Miso Soup
水(Water)1カップ(200ml)
顆粒和風出汁(Powdered Japanese Soup Stock)小1/2(1/2 TSP)
大根(Japanese Radish)1センチ分(1cm Worth)¥10($0.10)
人参(Carrot)小1本(1 Small)¥10($0.10)
お揚げ(Deep Fried Tofu)1枚(1 Slice)¥20($0.20)
お味噌(Miso)大2(2 TBSP)


ご飯(Steamed Rice)1杯(150g)¥40($0.40)



合計(Total)¥650($6.50)
¥100調味料代として加算しています。
I have added extra $1 for seasonings and condiments that I didn’t calculate above.

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