2011-10-06

鮭、おから、じゃがいもの油揚げコロッケと小松菜のお浸し(Deep Fried Tofu Croquette with Salmon, Tofu Refuse and Mashed Potatoes with Simmered and Seasoned Komatuna)

今夜は ちょびさん のブログにあったおからの油揚げコロッケを参考に、鮭とおからをお揚げに詰めて焼き上げたコロッケを作ってみました。ソースにはレシピブログより頂いたモニター商品『洋食作り<ホワイトソースの素>」を使ったホワイトソースとウスターソースベースの2種類を作りました。一緒にブロッコリーとトマトを添え、副菜には小松菜のお浸し美味しくを頂きました。揚げたコロッケとは違ったサクサク感が楽しめる、ご飯の進む夕食になりました☆さすがに量が多かったのでこれからのランチに活躍してくれそうです♪

I decided to some healthy salmon and potato croquette using tofu refuse and deep fried tofu. One of my favorite recipe blog by Ms. Chobi had something similar with using ground beef and tofu refuse, but I had some salmon that I wanted to use, so I replaced beef with salmon. I also made two different sauces to go with the croquettes. The first was white sauce based one using powdered white sauce from Nihon Shokken that I am reviewing. The second sauce was a simple mixture of Worcestershire sauce and ketchup! I also served some simmered komatsuna, broccoli and tomatoes as side dishes. In terms of volume, it really was a bit much, so the dish will be useful in our lunches!!

材料 Ingredients(4人前 4 Servings)

鮭、おから、じゃがいもの油揚げコロッケ Deep Fried Tofu Croquette with Salmon, Tofu Refuse and Mashed Potatoes
油揚げ(Deep Fried Tofu)5枚(5 Pieces)¥100($1.00)
鮭(Salmon Steak)2切(1 Piece)150g ¥100($1.00)
おから(Tofu Reuse)100g ¥30($0.30)
じゃがいも(Potatoes)4個(4)¥70($70)
塩(Salt)少々(1/10 TSP)
黒胡椒(Black Pepper)少々(1/10 TSP)
トマト(Tomato)1/2個(1/2)¥25($0.25)
ブロッコリー(Broccoli)1/8株()¥25($0.25)
ブロッコリー芯(Broccoli Stem)1株(1 Brunch)
☆ケチャップ(Ketchup)大2(2 TBSP)
☆ウイスターソース(Worcestershire Sauce)大2(TBSP)
★パセリのみじん切り(Finely Diced Fresh Parsley)大3(3 TBSP)
★日本食研「洋食作り<ホワイトソースの素>」(Powdered White Sauce Stock)大2(2 TBSP)
★牛乳(Milk)1カップ(200ml)¥20($0.20)

小松菜のお浸し Simmered and Seasoned Komatuna
小松菜(Komatsuna / A Type of Potherb Mustard)1/4把(1/4)¥30($0.30)
和風出汁(Japanese Soup Stock)1/2カップ(100ml)
醤油(Soy Sauce)大1(1 TBSP)
鰹節(Bonito Flakes)大2(2 TBSP)

作り方 Directions

1)秋生鮭2切をフライパンで蒸し焼きにし、骨を取り除き、身をほぐす。Cook a piece of fresh salmon steak on a pan, de-bone and de-skin the salmon slice, and then crush the salmon meat gently until they are small pieces.
2)じゃがいもを皮ごとレンジで蒸し、マッシュポテトを作る。Steam or boil potatoes and make a simple mashed potatoes.
3)ボウルにほぐした鮭、マッシュポテト、おからを入れよく混ぜ合わせ、塩、胡椒で味を整える。Add salmon, mashed potatoes, and tofu refuse in a bowl, mix them well, and add salt and pepper for taste.
4)お揚げの油抜きをし、半分に切り、裏返す。中に③を詰め、サラダ油を熱したフライパンで焼く。Pour some hot water on deep fried tofu, and them wipe the water well with kitchen towel. Cut deep fried tofu in halves, flip them inside out, and then stuff them with the mix made in step 3. Cook them on pan with some vegetable oil until they are nicely grilled.
5)鍋に日本食研「洋食作り<ホワイトソースの素>」と冷たい牛乳を入れよく混ぜ、弱火でとろみがつくまで火を入れる。みじん切りにしたパセリを加えよく混ぜ、コロッケに回しかける。Put some cold milk and powdered white sauce in a pot, and stir well. Put the pot on low heat, and continue to stir until the sauce thickens. Add finely chopped fresh parsley and then pour it onto the croquettes.
6)小さい耐熱容器でケチャップとウイスターソースを混ぜ、レンジで温め、コロッケに回しかけたる。Add some ketchup and Worcestershire sauce in a small bowl, heat the mixture in the microwave, and pour it over the croquette!!!
7)好みの野菜を添えたら出来上がり。Serve some veggies of your choice and done!!

合計(Total)¥500($5.00)
¥100調味料代として加算しています。
I have added extra $1 for seasonings and condiments that I didn’t calculate above.

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