2011-09-30

おから餅とお味噌汁のランチ(Tofu Refuse Cake with Teriyaki Sauce, and Miso Soup)

今日のランチはおからのお料理。実は小さい頃からおからのパサパサ感が苦手で大人になってもわざわざ買って料理に使うようなことはしなかったのですが、最近は嫁さんが炭水化物をできるだけ避けているので新しいことにもチャレンジをしないとね♪ちょびさんのブログに美味しそうなおから餅の作り方が載っていたので初挑戦。ちゃびさんはみたらし風のタレで作っていらっしゃいましたが僕はおやつというよりおかずっぽくしたかったので大葉を添え、照り焼き風にしてみました。ステキなブログなので是非遊びに行ってみてください♪お揚げとおネギのお味噌汁と一緒に頂きました☆

For lunch today, I mixed tofu refuse with potato starch to make a sort of cake. I grilled them, put a bit of fresh green perilla leaves and then sautéed them with teriyaki sauce. The recipe is from a highly recommended blog by Ms. Chobi that you might enjoy visiting! She made them more as a snack, so she prepared a different sauce, but they were good with teriyaki sauce too. We had them with some miso soup!



材料 Ingredients

おから餅 Tofu Refuse Cake with Teriyaki Sauce
おから(Tofu Refuse)100g ¥30($0.30)
牛乳(Milk)100cc
片栗粉(Potato Starch)40g
大葉(Green Perilla Leaves)2枚(2 Leaves)¥20($0.20)
★砂糖(Sugar)大1(1 TBSP)
★酒(Sake)大1(1 TBSP)
★醤油(Soy Sauce)大1(1 TBSP)
★みりん(Mirin)大1(1 TBSP)

お味噌汁 Miso Soup
水(Water)200ml
出汁入り味噌(Miso with Soup Stock)大2(2 TBSP)
じゃがいも(Potato)1個(1)¥10($0.10)
玉葱(Onion)小1個(1)¥20($0.20)

★はおから餅用の合わせ調味料の材料です
★ are ingredients for teriyaki sauce for the tofu refuse sauce

合計(Total)¥180($1.80)
¥100調味料代として加算しています。
I have added extra $1 for seasonings and condiments that I didn’t calculate above.

ランキングに参加しています。ポチッと応援お願いします☆
Please click the button above to support this blog. Thank you!

0 件のコメント:

コメントを投稿