この前作ったピザで冷凍保存していたトマトソースを使い切ってしまったので、ストックの補充。週末ですし、玉葱もあったので今のうちにと思い作りました。オリーブオイルとにんにくのみじん切りを弱火で熱し、香りが出てきたらみじん切りにした玉葱を入れ炒めます。そこに塩、ドライオレガノ、ドライバジル、ホールトマトの缶詰を加えじっくり煮ます。ソースっぽい濃さになったら粗熱をとってジップロックで冷凍保存。ジップロックだと冷凍したソースを使いたい分量だけポキッと折って解凍できるのがタッパやボトルで保存するより便利なところですかね(これは僕の母親の知恵)。ジェノベーゼソースも同じようにジップロックで冷凍保存しています!このトマトソースは Happy さんこと石井良江さんのレシピで、『おうちレストラン』という本で見つけました。サイトにも載っていると思うので下にURL貼っておきます。
The pizza we had the other night finished our stock of tomato sauce, so I made some more today. I consider it to be a fun thing to do on a weekend. I think there are many different ways of making tomato sauce, but below is the recipe I have been sticking to. Heat finely chopped garlic in the olive oil until on low heat until you begin to smell the garlic, and then cook finely chopped onion in it. Then add canned whole tomatoes, dried basil, dried oregano, and salt. Cook until it becomes thick like sauce, and leave it to cool. I then throw the sauce into the ziplock bag and store it in the freezer. I got this recipe from a book called "Happy Life Style 2" by Ishii Yoshie. I think she has the recipe online too, so I have attached an URL below for copyright purposes (only in Japanese though... sorry).
http://oixi.jp/happy/archive/10
材料 Ingredients
ホールトマトの缶詰(Canned Whole Tomatoes)2缶(2 Cans)¥200($2.00)
玉葱(Onion)1個(1)¥50($0.50)
にんにく(Garlic)2片(2 Cloves)¥10($0.10)
オリーブオイル(Olive Oil)50cc
ドライオレガノ(Dried Oregano)小1/2(1/2 tsp)
ドライバジル(Dried Basil)小1/2(1/2 tsp)
塩(Salt)小1/2(1/2 tsp)
合計(Total)¥360($3.60)
¥100調味料代として加算しています♪ I put an extra dollar for seasonings and condiments that I didn't calculate above.
こういう日は予算オーバーになりますよね。あきらめちゃダメなのでしょうが、仕方ないななんて思ってしまいます。でも夕食は経済的にいこうと思っています。
Today will most likely go over $10, but the sauce lasts a while so I guess it's ok.
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