長年お世話になっている『オレンジページ』の整理をしていたら2年前の安く美味しいクリスマスレシピの特集が出てきました。オシャレで美味しそうなレシピがいくつかあったのですが、その中でも材料がほとんど家にあった挽肉とポテトのオーブン焼きを作ってみることにしました。昨日の夜使ったホワイトソースの残りもありましたし、レシピは結構簡単そうだったので完璧♪オーブン系のレシピは結構楽なので好きなんです。挽肉だけスーパーで買ってきました。同じく『オレンジページ』の整理からテリーヌを作る事にしました。長い人参もあったし、かにかまもあったし。あとは適当にスーパーで購入。ほうれん草とレモンのスライスを飾って、粗挽き黒胡椒を振って完了。
I think it would be a lie to call this a shepherd's pie, but I couldn't think of any other name. It uses ground meat and potatoes, and I did throw it the oven to cook it, so I don't think I am that far off. Although, potatoes are sliced, not mashed, and the sauce for the ground meat is totally different. Since this recipe used both meat sauce and white sauce, maybe it is a bit like lasagna. I also made vegetable terrine to go with it. I had some veggies that I can throw in, but I bought extra stuff like baby corn, lettuce, and green beans. It took a bit to solidify in the fridge, but I think it went ok. I garnished it with some fresh spinach and black pepper.
材料 Ingredients
挽肉とポテトのオーブン焼き Pseudo Shepherd's Pie
合挽肉(Ground Meat)160g ¥300($3.00)
小さい新じゃが(Thumb Size Potatoes)6個(6)¥60($0.60)
ホワイトソース(White Sauce)1/2 Cup 残り物(left over)
トマト(Tomatoes)1個(1)¥60($0.60)
とろけるチーズ(Sliced Cheese)2枚(2 slices)¥40($0.40)
バケット(Baguette)4スライス(4 slices)¥50($0.50)
にんにく(Garlic)1片(1 clove)
ガーリックオイル(Garlic Oil)適量(suitable amount)
ケチャップ(Ketchup)大3(3 tbsp)
醤油(Soy Sauce)小2(2 tbsp)
野菜のテリーヌ Vegetable Terrine
人参(Carrots)1/2本(1/2)¥20($0.20)
椎茸(Shiitake Mushroom)4個(4)¥20($0.20)
さやいんげん(Green Beans)8本(8 sticks)¥70($0.70)
ヤングコーン(Baby Corn)1袋(100g)¥125($1.25)
レタスの葉(Lettuce Leaves)2枚(2 leaves)¥5($0.05)
かにかま(Fake Crab Meat)8本(8 sticks)¥50($0.50)
水(Water)150ml
ゼラチンパウダー(Gelatin Powder)15g
粉末コンソメ(Powdered Consomme Stock)7.5g
合計(Total)¥900($9.00)
¥100調味料代として加算しています♪ I put an extra dollar for seasonings and condiments that I didn't calculate above.
ランチと合わせて丁度¥1110。あきらかに予算オーバー。でも挽肉とポテトのオーブン焼きもテリーヌも結構残ったのでそんなに悪くはないですかね。明日からの使い回しに期待☆テリーヌはもうちょっと冷蔵庫で冷やしたほうが良かったかも。2時間程入れておいたのですが、もっとしっかり固めたほうが良かったかもしれません。次回のテリーヌの写真を期待してください♪それから気軽にコメントも残してくださいね。
Over the budget for today. But I do have some left overs, so I guess it's up to me from tomorrow to save a bit. I left the terrine in the fridge for a couple of hours before serving, but I would leave it in longer next time. Have fun cooking guys!! Oh, and please leave comments!
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